vrijdag 30 september 2016

GROENER #21 Hoya

Zo'n 45 jaar geleden ging manlief verhuizen van z'n ene kostadres naar het andere. Van mijn moederlief kreeg hij een stekje mee van een hoyaplant. Een wasbloem. Moederlief had ontzettend GROENE vingers en stekte de ene plant na de andere. Zo ook de hoya die manlief meekreeg.
Toen wij gingen trouwen en ons eigen flatje gingen inrichten kreeg de hoya ook een plekje. En een stekje van het stekje ging mee naar het klaslokaal van manlief.
Zo door de jaren heen bloeide die best wel eens een keer. Zelfs zo uitbundig, dat de bijen naar binnen vlogen om de honing uit de wasbloemetjes te halen.
Jaren lang hadden we een nooit meer bloeiende hoya, maar wegdoen.......dat ging natuurlijk niet.
Een paar jaar geleden hebben we de 'de oude' (hoe oud weten we niet meer) flink gesnoeid, nieuwe aarde gegeven en boven neergezet. Het gesnoeide werden natuurlijk stekjes......inmiddels zijn er al aardig wat familieleden van een erfstukje voorzien en zelf hebben de vensterbank vol staan met alleen maar hoya, hoya en hoya. En dan zitten we in de nazomer, in de bijna herfst en dan komen er ineens, aan 'de oude'  maar ook aan 1 van de nieuwe heel kleine knopjes aanzetten. En boven.............boven is 1 van die kleine knopjes vandaag helemaal uitgekomen en kunnen we genieten van eindelijk weer eens een echte wasbloem. Ik heb dus ook wel een beetje GROENE vingers! Jammer dat de bijtjes gevlogen zijn......anders kwamen ze vast wel even binnen koekeloeren.

vrijdag 23 september 2016

GROENST #20 lospeuteren

Even een kleine update over mijn minimaliseer/ontspullen/ontrommelen/consuminderen proces......
Een echte minimaliseerder zal ik nooit worden, want daarvoor ben ik toch teveel aan gezelligheid en kleur gehecht. Maar het mag gezegd worden, ik heb al wel veel minder rommeltjes in de kamer staan dan vroeger en toch.................de tafel ligt soms vol met diverse schriftjes om in te schrijven, tekenen, knutselen, handletteren, meerdere kleurboeken om in te kleuren, stiften en kleurpotloden in allerlei soorten en maten. Dat doe ik mezelf dan toch maar aan. En hoe ik ook mijn best doe om niet te snel spullen te kopen die ik nodig denk te hebben.....ons huis slibt best makkelijk weer dicht met allerlei tijdschriften die we krijgen om te lezen. (gezellig, daar hou ik van en ze komen vanzelf weer bij het oud papier voor het goede doel{maar ja, ik moet ze dan nog wel allemaal doorbladeren}) een zak vol appels (heerlijk voor appeltaart {slecht voor m'n lijn} appelmoes {help, we hebben nog maar een heel klein diepvriesje} en dat moet ook nog wel allemaal gemaakt worden) Een dikke doos vol met katoen en vulling (om breiboezems te laten breien, die gaan er dan vanzelf wel weer uit) maar toch.....het moet wel weer een plekje en ik brei zelf natuurlijk ook heel dapper mee, wat me nu al weer een breiarm (soort tennisarm) op heeft geleverd.
Zo af en toe gaat er ook wel eens wat uit. Onlangs een tas vol naar de kringloop en er staat al weer een nieuwe tas klaar. Een zak voor de container van het Leger des Heils met niet gebruikte lakens. En het lukt me zelfs om emotionele lijm los te peuteren en herinneringen aan m'n ouders weg te geven. Maar ja, dan komt er een lieve neef met echte boldoot eau de cologne.......Mmmmm! En dan komt er met de post een dikke envelop met dierbare herinneringen......Molens op papier en doek, gemaakt door mijn vader die 20 jaar geleden overleed.....en die komen weer bij mijn broer vandaan, die alweer bijna 2 jaar geleden overleed. Molenliefhebber en fotograaf. Al z'n andere spulletjes kwamen bij de Molendatabase terecht en ik heb 2 in loving memories in 1 klap! Die lijm mag nog even blijven plakken.
Maar ook....... oefenen in af en toe eens nee zeggen.


maandag 19 september 2016

GROENST #19 Fruitstickers


Al sinds er op allerlei fruit stickers te vinden zijn, heb ik een fruitstickerstic. Ik pulk de stickers netjes van het fruit af en plak ze in m'n agenda, of als ik die niet bij de hand heb op wat anders. Vorig jaar plakte ik ze in m'n plakagendadagboek. Eigenlijk kan je daar wel uit op maken dat ik niet alleen een stickerstic heb ( Ik vraag ze zelfs aan anderen als ik ze een appeltje zie schillen of een banaan zie pellen mèt maar ook een plaktic. Nou ja.......een tic meer of minder............ Maar nu kreeg ik pas een artikeltje onder ogen waarin te lezen viel wat er nou precies op die stikkers. Wel interessant. Dus heb ik m'n vandaag gekochte peren eens aan een stickeronderzoek onderworpen.

Ik kocht 5 conference peren, netjes in mijn eigen meegebrachte fruitnetje van DMMU. Ze waren in de aanbieding, ik hou van peren, vooral als ze nog heel hard zijn. Dus een goede GROENE koop, omdat ik ze niet in een plastic zakje meegenomen heb.
Volgens de sticker komen ze uit Nederland, dat concludeer ik tenminste uit de Nederlandse vlag die rechtsboven op het stickertje wappert, ze zijn zoet en de code is 7203. 4 cijfers......en dat betekent wat: "Als de PLU-code vier cijfers telt, dan betekent dit dat het product conventioneel of ‘traditioneel’ (met pesticiden) is geteeld." Oeps......pesticiden.......schillen dus die peren en misschien een volgende keer eens biologische proberen. Dan moet ik opzoek naar peren met een 5cijferige code. Maar hoe zit het dan met het stickertje van m'n fairtrade bananen. Helemaal niks geen code! Ik vertrouw gewoon op het blauw/GROEN/zwarte stickertje.

Via een linkje in het Margrietartikel zou ik moeten kunnen vinden hoe m'n peren geteeld zijn, maar ik kwam op een franse gebeuren en aangezien ik vroeger een vette onvoldoende op frans had tijdens m'n examen........ben ik daar afgehaakt. Ik weet voorlopig wel weer even genoeg en zal voortaan wat meer op de informatie letten dan op het stickertje zelf.


vrijdag 16 september 2016

GROENST #18 theezakjes....






GROENST Nederland werd van de week opgeschrikt door een artikel in deVolkskrant.
Thee en koffiemerken hebben toegegeven dat de theezakjes en koffiepads plastic bevatten. Al jaren gooit Nederland heel trouw de theezakjes en koffiepads bij het GFTafval. Maar dat is dus helemaal niet handig. Volgens de fabrikanten hoort het gewoon bij het restafval. Of je moet de zakjes openknippen, de koffie en thee in je gftbak deponeren en de verpakkingen bij het restafval. Hoe handig willen we het hebben.
Ik drink veel losse thee, in een thee-ei, een filter, een zakje (zonder plastic) en de zakjes thee die ik koop zijn biologisch.....die hebben dan weer geen plastic om de sluiting te sealen, maar doen dat gewoon met het touwtje. Want de nietjes van vroeger......die mochten ook niet bij het GFT.
Mijn theegebruik zorgt gelukkig niet voor problemen. De koffiepads van manlief dus wel. Geen wonder dat vanuit onze compostbak de pads nog heel in het voor de rest mooie compost te vinden waren! Knippen dus, want koffie zelf is mooi spul voor in de gftbak! Of maar gewoon weer koffie gaan zetten met een filter en een koffiekan! Alles kan! Theekan!

donderdag 8 september 2016

GROENST#? Buitenleven

Hoe GROENST kan het leven zijn op prachtige nazomeravonden. Heerlijk relaxen met een van GROENE thee, een ontspannend muziekje op de oren, kijken naar de koeien in de GROENE wel en een GROENST breiwerkje op de pennen #breiboezem.

vrijdag 2 september 2016

GROENST #16 BREIBOEZEM





Sinds kort ben ik regiocoördinator van de stichting Breiboezem. Ik denk dat ik daar vorig jaar in mijn GROENER al wel een keer over geschreven heb. Ik heb me vorig jaar aangemeld als BoezemBreister en heb toen een aantal boezems gebreid en ingeleverd bij een coördinator in Arnhem omdat er hier in de buurt nog geen breipunt was.

BreiBoezem is een stichting, opgericht in 2015 naar het voorbeeld van Knitted Knockers in Australië, met als doel gratis gebreide borstprotheses ter beschikking te stellen aan vrouwen die een borstamputatie ondergaan hebben. De boezems worden door vrijwilligers in het hele land gebreid en uitgedeeld via de ziekenhuizen of de plaatselijke breipunten. De stichting is afhankelijk van giften en koopt zelf het materiaal in dat ze beschikbaar stelt aan de vrijwillige breiers en breisters.

Een van die vrijwilligers ben ik dus zelf, maar ik mag nu ook in Wapenveld uitgiftepunt zijn en met de dames van het handwerkcafé in de plaatstelijke wolwinkel gaan we 1x in de maand boezems breien. Maar we kunnen natuurlijk altijd vrijwilligers gebruiken die thuis willen breien.
De draagsters van de breiboezems zijn heel lovend over de alternatieve protheses: ze dragen lekker licht, je voelt ze niet, ze blijven goed op z'n plek (haar plek...) ze passen in een gewone bh, je kan er mee zwemmen, ze zijn zo zacht, enz. De draagster zijn zich ook heel bewust dat elk steekje met liefde voor hen gebreid is.
Dus als je ook mee wilt doen met breien, dan mag je je bij mij aanmelden, dan mag je een keer bij me komen oefenen om daarna thuis aan de slag te gaan. En woon je niet in de buurt van Wapenveld, dan is er misschien wel een regiocoördinator bij jou in de buurt waar je je aan kan melden.
De tasjes met de benodigde breimaterialen voor het breicafé eind deze maand liggen al klaar. Zelf ben ik al lekker bezig.

Zou je nou zelf graag een breiboezem ontvangen om te dragen, dan kan je een mail met je adresgegevens en gewenste cupmaat sturen naar breiboezem@gmail.com.